Opublikowany przez: czerwona panienka 2011-03-10 08:37:58
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Jeśli chcemy dzięki tej diecie stracić kilka kilogramów musimy stosować się do jej zaleceń i nie przekraczać 1200kcal dziennie. Jeśli chcemy tylko wspomóc metabolizm musimy wprowadzić w jadłospis produkty bogate w cynk, chrom i magnez ale bez dziennej dawki kcal.
Chrom przyspiesza rozkład tłuszczy, magnez wspomaga spalanie tłuszczu i węglowodanów, a cynk
pomaga w przemianie tłuszczów, węglowodanów i białek
W czasie tej diety należy spożywać produkty, które zawierają choć jeden z wymienionych minerałów:
*magnez: chleb razowy, ryż razowy, kasza gryczana, otręby pszenne, groch, biała fasola, płatki owisaine, kakao, miód spadziowy
*cynk: chleb razowy, ser żółty, kasza gryczana, orzechy, słonecznik, warzywa strączkowe, ostrygi, chude mięso, ryby, drób
*chrom: chleb razowy, wątróbka, jaja, ryby, drób, orzechy, zielony groszek, suszone śliwki, owoce, drożdże piwne, grzyby, pieprz, kiełki przenicy, świeże warzywa
Chrom dobrze jest dostarczać również w tabletkach ponieważ z jedzeniem wchłania się go naprawdę bardzo mało
Należy unikać:
-słodyczy
-mocnej kawy
-mocnej herbaty
-posiłków wysokotłuszczowych
Pamiętajmy o spożywaniu 4 posiłków w ciągu dnia- najlepiej o stałej porze oraz dostarczaniu dużej ilości płynów dla organizmu.
Zalety diety:
-tania
-można ją stosować nie tylko podczas diety (spożywamy wtedy więcej niż 1200kcal)
-posiada dużą ilość produktów, które można jeść
-szybka w przygotowaniu
-pozytywnie oddziałuje na zdrowie
-uzupełnia niedobory mineralne
-dietę może stosować właściwie każdy
-trning silnej woli
-dużo posiłków
Wady diety:
-liczenie kalorii
-dobieranie produktów tak by choć jeden zawierał cynk, magnez lub chrom
-obowiązkowość jak przy każdej diecie
Przykładowe menu I
* Śniadanie: 2 wafle ryżowe z margaryną, plasterkiem szynki drobiowej; sałatka z ugotowanego
jajka na twardo, łyżki zielonego groszku, szczypiorku i posypana niewielką ilością orzechów włoskich, herbata bez cukru
* II Śniadanie: pół szklanki muesli z małym kubkiem jogurtu naturalnego
* Obiad: 100 g schabu usmażonego z posiekaną połówką cebuli, 3 łyżki makaronu razowego, surówka wykonana z 3 łyżek selera i dwóch łyżek posiekanych orzechów włoskich
* Kolacja: trzy kromki chrupkiego pieczywa żytniego z trzema plasterkami chudego żółtego sera i z połówką średniej czerwonej papryki, pół banana i szklanka herbaty bez cukru
Przykładowe menu II
* Śniadanie: szklanka muesli z kubkiem jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ziaren słonecznika i 2 łyżeczkami miodu, szklanka herbaty bez cukru
* II Śniadanie : kromka chleba pełnoziarnistego z plasterkiem chudej wędliny drobiowej, pomidor
* Obiad: 100 g schabu usmażonego z posiekaną połówką cebuli na łyżeczce oleju roślinnego, 3 łyżki makaronu razowego, surówka z 3 łyżek selera wymieszanych z 2 posiekanymi orzechami włoskimi
* Kolacja: kromka chleba żytniego z posiekaną rzeżuchą, gotowana parówka drobiowa, surówka z pomidora, 3 liści kapusty pekińskiej, łyżki kukurydzy konserwowej z sosem z łyżeczki oliwy i soku z cytryny
Pamiętajmy, że jadłospis każdy może ułożyć z tych składników, które lubi. Pamiętajmy tylko o liczeniu kcal
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.